Üretici/İhracatçı Belgesi Düzenlenmesi Gereken Haller

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkındaki Mevzuat hükümlerine göre yapılan soruşturmalar sonucu menşe ülke/firma bazında uygulanan dampinge karşı vergi veya sübvansiyona karşı telafi edici vergi uygulamasında menşe ülkelere uygulanan önlemlerde farklılıkla bulunduğu gibi aynı ülke firmalarına uygulanan önlemlerde de farklılıklar bulunabilmektedir.

Aynı ürün için menşe ülkedeki üreticiler arasında değişen miktar ve oranlarda damping vergisi veya sübvansiyona karşı telafi edici vergi uygulandığı durumlarda, bu ülke menşeli beyan edilen ithalatlarda hangi oranın veya miktarın beyan edileceğine ilişkin olarak Ticaret Bakanlığınca yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2025/1 sayılı Tebliğ (27.03.2025 t. 32854 s. R.G.) ile menşe ülke/firma bazında geçici veya kesin önleme konu ürünlerin ithalinde önlem hükümlerinin doğru uygulanmasını sağlamak için ÜRETİCİ/İHRACATÇI BELGESİ ibrazı zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğ hükümleri 26 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler kapsamında uygulanmakta olan ve önlem uygulanan ülke/ülkelerde yerleşik firmalara farklı oranlarda/miktarlarda dampinge karşı/sübvansiyona karşı telafi edici vergi uyguladığı durumlarda önlemin doğru uygulanması ve ithalat sırasında doğru bir beyanın yapılmasını temin açısından ithalatçı firmaların önleme konu ürünün ihracatçısı/ tedarikçisi firmadan 2025/1 sayılı Tebliğ hükümlerine göre Tebliğ ekinde yer alan “PRODUCER/EXPORTER CERTIFICATE”, üretici/ihracatçı veya tacir firma tarafından bilgisayar ortamında İngilizce olarak düzenlenerek imza yetkisine haiz yetkili tarafından ıslak imza ile imzalanmış belgenin ibrazı gerekmektedir.

Üretici/İhracatçı Belgesi ithalat sırasında gümrük beyannamesi ekinde sunularak beyannamenin 44 no.lu tablosunda beyan edilir. Bu belgenin gümrük beyannamesi ekinde sunulmadığı veya geçersiz olduğu durumlarda en yüksek oran/miktarda uygulanan vergi uygulanarak gümrük mevzuatı hükümlerine göre cezai işlemler uygulanır.

26 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girecek İthalatta Hasız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2025/1 sayılı Tebliğ ile öngörülen başlıca hükümler;

• İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Karar hükümlerine göre uygulanması öngörülen önlemlerin menşe veya ihracatçı ülkede yerleşik üretici/ihracatçı esasında değişen miktar veya oranlarda belirlendiği hallerde; ithalatın belirli bir üretici/ihracatçı firma için tespit edilen önlem miktar veya oranından yararlanılabilmesini teminen, ithal edilecek eşyanın önleme konu üretici/ihracatçı tarafından üretildiğini tevsik eden ve Tebliğ Ek-1’de yer alan Üretici/İhracatçı Belgesi gümrük idarelerince aranır.
• Üretici/İhracatçı Belgesinin ibraz edilmemesi durumunda, ilgili İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Tebliğde belirlenen kendisi için ayrı bir önlem tespit edilmeyen durumlarda diğer firmalar için tespit edilen önlem tatbik edilir.
• Üretici/İhracatçı Belgesi, ithalatçı adına gümrük beyanına esas faturayı düzenleyen üretici/ihracatçı veya tacir firma tarafından tam ve eksiksiz bir şekilde bilgisayar ortamında İngilizce olarak düzenlenir. Üretici/İhracatçı Belgesinde belirtilen usule uygun olmayan veya eksik doldurulan belgeler gümrük idareleri tarafından kabul edilmez.
• Üretici/İhracatçı Belgesinin, firmanın imza yetkisini haiz bir yetkilisi tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekir.
• Üretici/İhracatçı Belgesi yanında ithalata ilişkin düzenlenmiş olan gümrük beyanına esas fatura aranır.
• Üretici/İhracatçı Belgesinde yer alan gümrük beyanına esas fatura numarası ve tarihi, ithalatçı tarafından gümrük beyannamesinde yer alan 44 no.lu kutuya kaydedilir.
• Eşyanın serbest dolaşıma girişinden sonra sunulan Üretici/İhracatçı Belgesi kabul edilmez.
• Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyan ile sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğundan ithalatçı, üretici/ihracatçı ve varsa tacir firmaların her biri ayrı ayrı sorumludur. Yapılan beyanın ve belge içeriğinin doğruluğuna ilişkin ispat yükümlülüğü ithalatçıya aittir.

Örnek 1:

2025/2 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (04.02.2025 t. 32803 s. R.G.) ile Tabloda yer alan ürünlerin MALEZYA menşeli/çıkışlı olması halinde, firma unvanı belirtilen firmalarca üretildiğine ilişkin “Üretici /İhracatçı Belgesi” ibrazı halinde dampinge karşı önlem “0” uygulanır. Belge ibraz edilmemesi halinde 140 ABD doları/m3 hesaplanacak tutarda uygulanır.

GTP Eşyanın Tanımı Menşe/Çıkış Ülkesi Firma Unvanı Dopinge Karşı Önlem
4412.10
4412.31
4412.33
4412.34
4412.39
Kontraplaklar Malezya Besgrade Plywood Sdn. Bhd.
C.S.T. Plywood Sdn. Bhd.
Samling Plywood (Bintulu) Sdn. Bhd.

Diğerleri

0


140 ABD Doları/m3

Örnek 2:

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (2024/34) hükümlerine göre Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olan “sitrik asit” ticari isimli eşya için tabloda yer alan farklı üreticiler için farklı oranlarda ve miktarlarda dampinge karşı önlem öngörülmüştür.

İthalatçılar tabloda kayıtlı ÇİN menşeli ürünlerin ithalinde, tabloda kayıtlı firmalardan birden fazla firmadan temin edilmesi halinde her birinden ayrı ayrı “Üretici/İhracatçı Belgesi” mutlak surette aranır ve kendileri için tespit edilen önlem tatbik edilir. Aksi durumda diğer firmalar için uygulanan en yüksek oran (%63,9) veya tutar uygulanır.

GTİP Eşya Tanımı Menşe Ülke Firma Unvanı Dampinge Karşı Önlem
(CIF Bedelinin Yüzdesi)
2918.14.00.00.00 Sitrik asit ÇHC Ltd. % 45,7
RZBC (Juxian) Co., Ltd. % 29,1
Seven Star Lemon Technology Co., Ltd. % 49,5
Shandong Ensign Industry Co., Ltd. % 45,2
TTCA Co., Ltd. % 45
Diğerleri % 63,9

Ek-1 "Üretici/İhracatçı Belgesi" örneği için tıklayınız.


İletişim

SMA Gümrük Müşavirliği
Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi
Meclisi Mebusan Caddesi
Murathan İşhanı
No:31, Daire:4
34427 Fındıklı
Beyoğlu/İstanbul
Türkiye

+(90) 212 243 5431
[email protected]

Güven TURAN
[email protected]

Mustafa KAYA
[email protected]